De behoefte aan duurzame, collectieve woonvormen en alternatieve ontwikkelmodellen is zonneklaar. Bij gemeenten en corporaties door heel Nederland kloppen groepen inwoners aan met mooie initiatieven. Van stad tot land, van starters tot ‘knarren’, van tiny tot loft en van koop tot coöperatie. Die energie moeten we benutten!

 

Toch maakt de dominante positie van traditionele partijen het enthousiaste burgers niet makkelijk. Marktpartijen bieden procesmatig nu eenmaal veel zekerheid, terwijl de onervarenheid van collectieven juist risico’s met zich meebrengt.

 

Woonco pakt dit aan. Als creatieve ‘middleman’ ondersteunen we collectieven tussen ‘top-down’ en ‘bottom-up’. Als nieuwerwets samenwerkingsverband van procesexperts, ontwerpers en bouwpartijen weten we binnen een helder stappenplan collectieven in hun kracht te zetten. Goede plannen kunnen we mogelijk zelfs (co-)financieren. Een uitkomst, niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar ook voor planmakers: wij stroomlijnen het proces en minimaliseren de faalkansen.

 

Sta jij als planmaker welwillend tegenover burgers die zelf willen ontwikkelen, maar ontbreekt het aan ervaring? Heb je specifieke, vernieuwende ambities voor bepaalde ontwikkellocaties, en is professionele begeleiding gewenst? Woonco vormt de schakel tussen gemeentes en bewoners en helpt hun beider behoeftes tot toonaangevende projecten te smeden. We nodigen u uit voor een vrijblijvend gesprek waarin we de mogelijkheden verkennen.

1. Collectieven

2. Gemeenten en Corporaties

Onze visie richt zich op collectieven, overheden, corporaties en ontwikkelaars

Particulieren die samen het heft in eigen hand nemen en duurzame woonplekken ontwikkelen, da’s krachtig spul. En een kans, om in kwantiteit maar vooral ook kwaliteit de Nederlandse woningbouwopgave bij de horens te vatten. “The best of both”, daar gaat het om: je eigen stek, maar gezamenlijk investeren in duurzame oplossingen die zichzelf terugverdienen. Minder schutting en meer ruimte voor ontmoeting, beweging en biodiversiteit. Die zorg, voor de aarde onder onze voeten en voor elkaar, is hard nodig.

 

Toch aarzelen of stranden veel groepen. Door gebrek aan goede voorbereiding, kennis van zaken, financieringsmogelijkheden, een te lange doorlooptijd of gemeentes die niet weten hoe. Zonde! Met een multidisciplinaire keten van vakspecialisten, een frisse aanpak en een bibliotheek vol toonaangevende ontwerpconcepten geven wij ambitieuze groepen vleugels. Concreet gezien willen we binnen tien jaar tien toonaangevende CPO-projecten (5 tot 20 huishoudens) en twee eco-wijken (20 a 80 huishoudens) begeleiden tot aan realisatie. We laten zien: het kan!

3. Ontwikkelaars en ondernemers

Ben jij een ontwikkelaar, grondeigenaar en/of ondernemer die te maken heeft met collectief ontwikkelen? Er zijn vele smaken en vormen waarin dit kan. Laat ons je inspireren en adviseren. Mogelijk bundelen we zelfs de krachten en werken we samen een beeldschoon project uit.

© 2023 by Woonco | Design Arthur van der Lee & Nina van den Broek