Tiny Houses Groeneweerd in Deventer; sociale huur met een gezamenlijke karakter
De woningen in hun huidige vorm bestaan uit twee formaten; een korte variant gericht op singles of stellen en een wat langere gericht variant op stellen of gezinnen. In beide modellen zijn de keuken en het sanitair in het midden van de plattegrond geplaatst, waardoor beneden een prettige woonkamer en een extra multifunctionele ruimte ontstaan. Deze kan bijvoorbeeld als eetkamertje, studie of levensloopbestendige slaapkamer worden ingericht. Ook de eerste verdieping kent een grote mate van flexibiliteit. Zo kan de verdiepingsvloer over de gehele lengte worden doorgetrokken of juist een prachtige vide uitsparen.
In het kort
Een flexibele indeling
Klein (maar fijn!) wonen is al jaren in trek. Woonpioniers weet daar alles van en heeft vele betoverende compacte woningen op haar naam staan. Voor Rentree, een woningcorporatie uit Deventer, ging het ontwerpteam onder leiding van architect Daniel Venneman nog een stap verder; in samenwerking met een enthousiaste bewonersgroep ontwierp het bureau een karaktervol buurtje van acht compacte woningen en een gemeenschapsgebouw.
De woningen kenmerken zich door grote veranda's, een heel flexibele, ruimtelijke indeling, hoekramen, fraaie gevelopties, verschillende natuurinclusieve maatregelen, een collectief installatieconcept en een scherpe prijs-kwaliteitverhouding.
Grote veranda's en veel licht
Wie tiny leeft is vaker buiten, en dan is een plek uit de felle zon of regen wel zo fijn. Een keuze optie in het ontwerp is de upgrade van veranda naar kas. Ook beschikken de woningen ieder over twee hoekramen. Dit geeft een ruimtelijk gevoel en haalt veel licht naar binnen. Vanbuiten maakt het de huisjes wat minder massief, je kijkt als het ware door de hoeken heen.
Duurzaam en natuurinclusief
Kleiner wonen in contact met elkaar en met zorg voor de aarde, dat is het uitgangspunt geweest van dit project. Dit komt niet alleen in de huisjes zelf, maar ook in hun relatie tot de omgeving tot uiting. Zo zijn de huisjes in onderdeel van een getrapt systeem dat regenwater buffert en afvoert naar grote wadi's, en zijn natuurinclusieve maatregelen geïntegreerd, zoals nestkasten en steunen voor klimplanten.
Bovendien staan de huisjes op schroefpalen, een circulair en voordelig alternatief voor beton. De schroefpalen verstoren het bodemleven niet, bevorderen de infiltratie van water op het terrein en laten in de verre toekomst geen sporen achter.
De huisjes worden gemaakt van hoogwaardig geïsoleerde en FSC gecertificeerde houtskelet-elementen die efficiënt geprefabriceerd en opgebouwd worden. Voor de gevel- en dakafwerking zijn tal van duurzame opties mogelijk.
Bijzonder aan het project is tevens het warmte- en koelsysteem: een collectieve warmtepomp in het gemeenschapsgebouw en individuele 'boosters' in ieder van de huisje. Aan de zonkant zijn de daken optimaal uitgevuld met PV-panelen.
Gemeenschapsgebouw
Last but not least is er het gemeenschapsgebouw langs de noordelijke grens van de kavel. Een aangewezen plek: vol in de zon, op ontspannen afstand van de woningen en uitnodigend gelegen langs een belangrijke fiets- en wandelroute in de wijk. Ook schermt het gebouw op deze locatie de naastgelegen kavel af. Het gemeenschapsgebouw hebben we bewust gelijkvloers gehouden, zodat het ondergeschikt blijft aan de woningen en goed toegankelijk is. Aan het doorgaand wandel- en fietspad is een bredere publieke hoofdingang voorzien. Bij deze entree kan informatie worden geboden over activiteiten en openstelling van de tuin.
De Tiny House-beweging gaat over meer leven met minder huis en spullen. Over meer naar buiten, minder binnen. Over het heft in eigen hand nemen. En het mooie is, dat hoeft niet alleen! Juist in het vormgeven van onze individuele vrijheid vinden we elkaar en maken we gezondere keuzes. Niet omdat het moet, maar omdat we er zelf voor kiezen. Dat in dit project een gemeenschapsgebouw is opgenomen verdient dan ook een pluim. In combinatie met de Tiny Houses en de collectieve binnentuin bekrachtigt dit gebouw de toekomstige bewoners in hun behoefte aan hedendaagse saamhorigheid.